"No podéis preparar a vuestros alumnos para que construyan mañana el mundo de sus sueños, si vosotros ya no creéis en esos sueños; no podéis prepararlos para la vida, si no creéis en ella; no podríais mostrar el camino, si os habéis sentado, cansados y desalentados en la encrucijada de los caminos." Freinet, Celestin

dijous, 29 de desembre del 2011

Tancament del Bloc

Aqui finalitza el primer semestre de la meva carrera d´educació infantil i amb això també acaba les meves actualitzacions al bloc. Tot i que durant aquest semestre era obligatori que tots els continguts que feiem a les classes de coed i gtic ho plasmaren en aquest bloc arriba al moment de concloure i fer un petit resum d´allò après al llarg d´aquests tres mesos.

Pel que fa a GTIC, una de les primeres tasques encomanades pel Jordi Simon va ser llegir-nos el llibre de Usos educatius dels blogs, ja que la eina amb la que treballariem durant tot el semestre seria el blog d´aprenentatge, un llibre d´orientacions i experiències per a docents que ens seviria per conèixer més a fons la utilitat del blogs i termes com la web 2.0 on es creen i s´organitzen els continguts, la blogosfera que és una comunitat de persones que conversen, comparteixen unes pautes i patrons de comportament, o el canal RSS que és una eina que ens permet de manera molt senzilla rebre al nostre ordinador o en una pàgina web informació actualitzada sobre les teves pàgines webs preferides i molts més termes que per a mi fins ara eran desconeguts. 
També hem parlat sobre programes en línia com Google Docs que és un servei gratuït que permet crear en línia, compartir i publicar diversos tipus de documents com pot ser: text, presentacions, formularis etc. A més a més es el servei més idoni per fer treballs en grup ja que tots poden editar el mateix document en línia simultàniament. D´altra banda, hem pogut indagar sobre la còpia en el món de la tecnologia i és que existeixen dos tipus de còpies el digital que és un procés ràpid com seria la còpia d´un cd  i l´analogic que és un procés més lent. Així mateix vàrem tractar un nou concepte anomenat Creative Commons que és una organització dedicada a promoure l´accés a la cultura i a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual. Vam descubrir que sota la llicència de Creative Commons es poden cercar imatges i música. La web  Flickr:  http://www.flickr.com/  ens permet emmatgatzemar, ordenar, buscar i compartir fotografies i vídeos en línia. Stock.xchng: http://www.sxc.hu/ és un altre web amb la que podem descarregar-nos fotografies de gran qualitat. A més, també amb Google.com/imghp: http://www.google.com/imghp la cerca es avançada i poden trobar imatges a altres pàgines. I per últim un altre web interessant Jamendo: http://www.jamendo.com/es/ ens permet descarregar-nos gratis música legal i escoltar música en línia no comercial. Aquestes pàgines hem seran d´una gran utilitat per poder descarregar-me música o escoltar-la de manera legal que és el més important.
Un altre tema que vàrem tractar molt conegut per a mi i suposo que per a tots vosaltres va ser la Viquipèdia que és una enciclopedia lliure que permet a qualsevol persona modificar i editar informació, però per realitzar això es molt important seguir la normativa que presenta. De fet, una de les tasques que ens va encomanar en Jordi Simon va ser que escollessim el tema que vulguessin, per modificar i completar en grup una entrada de la vikipedia. I les meves companyes i jo vàrem decidir modificar la viquipèdia d´educació infantil seguint les normes establertes per tal de que la nostra modificació fossi correcta vam incloure informació de llibres   posant els referents que són de gran importància. Aqui deixo el link del nostre treball: http://ca.wikipedia.org/wiki/Educaci%C3%B3_infantil
Un dels programes de presentació més utilitzats per tots nosaltres es el Power Point doncs també hem pogut indagar sobre els seus avantatges i desavantatges i les propostes d´us creatiu i multimedial d´aquest programa. Power Point és un programa de presentacions pràctiques amb text esquematitzat, animacions de text i imatges que s´utilitza com a suport complementari per ajudar-nos en les exposicions orals però també per captar
l´atenció del públic amb imatges i animacions. Són varis els avantatges que tenen com la incorporació de imatges il·lustratives, la creació d´esquemes però també té alguns desavantatges moltes vegades l´orador es limita a llegir la pantalla. Però tot i així un dels avantatges de Power Point és l´ús de recursos multimedials.
També hem tingut l´oportunitat de treballar amb una de les eines més importants com es el vídeo, així que vàrem realitzar una pràctica que consistia a editar un vídeo que mostrava imatges de Blanquerna de 6 minuts reduir-lo a 1 minut dividint i retallant plans. Aquesta activitat  la vam realitzar a partir del programa Movie Maker molt fàcil d´utilitzar. 
Les classes finalitzen i el temps s´esgota però tot i així la sessió de gtic del 24 de novembre la vàrem dedicar a treballar un programa anomenat Prezi que és una presentació online i una eina narrativa que fa servir un sol espai en lloc de diverses diapositives separades. Els textos, imatges i vídeos de presentació són posats en un llenç infinit i presentats de forma ordenada. En aquest cas, vàrem realitzar una pràctica que consistia en fer un Prezi sobre el que vulguessim jo ho vaig fer sobres les vacances representant una platja. A l´entrada del Prezi vaig posar un tutorial que explica de manera molt clara el funcionament d´aquest programa. 
A la sessió de gtic del dia 1 de desembre vàrem aprendre a utilitzar diversos programes amb diferents finalitats. Aquests programes han estat el Glogster, el CmapTool i el Gliffy. Pel que fa, a CmapTools ens permet crear mapes conceptuals i ens proporciona treballar individualment o en grup. En aquest cas vam crear un mapa conceptual amb el dinar de Nadal. D´altra banda, Glogster ens permet inserir vídeos, fotografies i àudios via on-line. A més, te uns gran avantatges com per exemple permet modificar, posar música, vídeos i desplegar imatges. I per últim Gliffy, que ens permet crear fluxogrames a més de poder guardar, crear i editar permet treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta. 


I per finalitzar les últimes sessions vam parlar sobre dos portals educatius Xtec i Edu365.cat. 


Xtec és un servei d'Internet, àmpliament utilitzat pel professorat, els centres docents, els serveis educatius i altres estaments i organitzacions relacionats amb l'ensenyament. Però també està dirigit als alumnes si entrem a l’apartat d’educació infantil trobem que hi ha un seguit de jocs de diferents temàtiques per tal que els nens puguin portar a la pràctica allò que anteriorment ja han treballat a l’aula. I Edu365.cat és un portal educatiu orientat i desenvolupat específicament per a l'alumnat i les seves famílies. El portal proporciona al professorat un conjunt de recursos i serveis que el poden ajudar en el desenvolupament de la tasca educativa segons matèries i etapes.
Aquestes pàgines ens poden ajudar en la nostra futura tasca com a mestre ja que podem agafar idees i jocs molt útils per als infants. 


Doncs aqui finalitza el temari donat durant aquests tres mesos a l´assignatura de gtic. Tot i que no ens ha donat temps de fer tot allò que estaba establert des de un principi, tots els continguts que hem realitzat ho hem fet bé i amb temps i el que es més important he après, malgrat que al principi vaig tenir algunes dificultats per adaptar-me a l´assignatura he après moltes coses que estic segura que seran molt últils per a la meva carrera i el meu futur professional. 


Aqui finalitzen les meves entrades però tot i que no tornaré a actualitzar, en aquest blog d´aprenentatge queda plasmat els continguts donats en la meva primera experiència a la universitat Ramon LLul. 

Portals Educatius

A les sessions de les classes de GTIC del dia 15 i 22 de desembre vam parlar sobre dos portals educatius.

És un servei d'Internet, àmpliament utilitzat pel professorat, els centres docents, els serveis educatius i altres estaments i organitzacions relacionats amb l'ensenyament.

També està dirigit al alumnes i, per exemple, si entrem a l’apartat d’educació infantil trobem que hi ha un seguit de jocs de diferents temàtiques per tal que els nens puguin portar a la pràctica allò que anteriorment ja han treballat a l’aula. I per als més grans ja trobem diferents notícies relacionades amb el que va passant en l’actualitat per tal que puguin anar prenent consciència del que va passant al seu entorn.
Pels professors hi ha un serie d’apartats els quals poden compartir informacions i dubtes i així poder-se ajudar els uns als altres. També trobem que hi ha blocs o pàgines web d’algunes escoles on s'apliquen les activitats que es van fent i per tant es va veient l’evolució del curs, també hi ha diferents projectes que es van realitzant i també es publiquen actes d’interès que han tingut lloc recentment.
Podríem dir que la web d'XTEC és molt útil com a mediadora per a fer tràmits per els docents. Està dirigida tant als alumnes com als professors, per tal de poder compartir informació, idees, notícies, etc, i per aprendre contínuament i estar al corrent de novetats educatives. 


Edu365.cat és un portal educatiu orientat i desenvolupat específicament per a l'alumnat i les seves famílies. El portal proporciona al professorat un conjunt de recursos i serveis que el poden ajudar en el desenvolupament de la tasca educativa segons matèries i etapes. Igualment proporciona eines als alumnes per fer pràctiques,resoldre dubtes o usar pàgines webs.

En la pàgina d´inici de l´EDU365 hi ha una columna de les noticies de més actualitat i diferents jocs interactius pels nens. També trobem altres apartats com el crea, imagina o juga, on només ca buscar les propostes més adients perquè els nens hi puguin participar. 


dimecres, 28 de desembre del 2011

Territori-Identitat

El nostre treball territori-identitat anomenat un Món Desigual consistia en relacionar la vida que viuen centenars de nens i adolescents en un abocador de Managua anomenat la Chureca on dia a dia sobreviuen a condicions infrahumanes sense aigua potable i altres recursos necessàris per a una superviència digna amb la vida que nosaltres vivim amb tots tipus de comoditats. Explicant de manera clara les circunstàncies que acompanyen a aquestes persones en el seu dia a dia, treballant, vivint i alimentant-se de muntanyes d´escombraries. Vam ser un dels últims grups en exposar i això ens suponia per a nostre grup i per a mi un repte perquè volíem superar els treballs anteriors ja que teníem un avantatge que podíem evitar errors que altres grups havíem fet anteriorment sent conscients de que als últims grups se´ns exigiria més. 

Durant tota la setmana vam estar molt nervioses erem conscients de que era una presentació molt important per a nosaltres i una de les primeres i això ens suponia un repte. Quan va arribar el dia, els nervis encara estaven més presents però quan vam sortir vam centrar-nos en el tema que volíem presentar i vam deixar els nervis a un costat.

La nostra finalitat era fer arribar a les nostres companyes que no tothom té el privilegi de viure com vivim i que molts nens i adolescents des de ben petits tenen que arriscar la seva vida entre escombraries, vidres trencats i ferros oxidats i que és molt important treballar no amb la paraula sinó amb l´acció. 

Arran de totes les sessions de presentacions puc concloure amb alguns punts importants que cal que tinguem en compte a l´hora de fer una bona presentació:

  • Hem d´evitar el doble discurs
  • Tenim que tenir una postura corporal correcta
  • Hem de tenir clar en quins moments donarem importància a la presentació i en quins altres a la parla
  • Citar totes les fonts d´informació, d´imatges, vídeos o àudio
  • No hem d´anticipar imatges o informació abans de dir-les 
  • Hi ha d´haver un fil conductor durant tota la presentació
  • Tots els membres del grup han de tenir el mateix pes en el discurs 
  • Hem d´elaborar una conclusió lligada a la informació aportada 
  • Cal tenir un to de veu que arribi a tothom per igual 
  • La presentació del Power Point es molt important per facilitar la seva llegibilitat

Aqui us deixo aquest bloc que vaig trobar molt interessant sobre els passos que cal seguir per realitzar una bona exposició oral. A més, a més t´ajuda a planificar l´exposició oral i a tenir en compte aspectes molt importants que moltes vegades no valorem i no posem en pràctica quan tenim que fer una presentació així com parlar amb convenciment, mostrar-nos naturals i no demostrar nerviosisme. 

Espero que us sigui útil: 

Tercera sessió de recitació

A la sessió de COED, del dia 9 de desembre, vàrem fer la tercera sessió de recitació. Vam començar com sempre amb els exercicis de relaxació i articulació per calmar els nervis. 

Seguidament vam començar a recitar els poemes, en aquesta sessió em tocava recitar el meu poema anomenat Parlem de tu de Miquel Marti i Pol. Durant tota l´estona estava molt nerviosa era la primera vegada que recitava un poema i a més davant de tots els meus companys. Al final va arribar el meu moment de sortir davant de tota la classe m´ho vaig prendre com un repte i vaig pensar que si tots els que han passat per aquella situació ho han fet jo també podía fer-ho. Així que vaig sortir i tot i que al principi hem costava una mica controlar els nervis deprés el resultat va ser positiu, finalment, la Rosa Soler em va qualificar amb un 7,5 vaig quedar satisfeta. 

Els nervis em van acompanyar durant tota la setmana, ja que sàvia que aquest divendres era el dia de la meva recitació. Vaig assajar moltes vegades davant el mirall per veure'm les expressions de la cara i també ho vaig recitar moltes vegades davant dels meus pares que al final es van aprendre. Però encara així després de tots els nervis vaig quedar contenta perquè vaig demostrar-me que podía fer-ho bé. 

Més tard, vam estar parlant una mica sobre com seria l´examen i vam arribar a concloure que seria una reflexió nostra sobretot lo après al llarg d´aquesta assignatura. 

A continuació us deixo el poema que vaig recitar 

Parlem de tu 

Parlem de tu, però no pas amb pena.
Senzillament parlem de tu, de com
ens vas deixar, del sofriment lentíssim
que va anar marfonent-te, de les teves
coses parlem i també dels teus gustos,
del que estimaves i el que no estimaves,
del que feies i deies i senties;
de tu parlem, però no pas amb pena.
I a poc a poc esdevindràs tan nostre
que no caldrà ni que parlem de tu
per recordar-te; a poc a poc seràs
un gest, un mot, un gust, una mirada
que flueix sense dir-lo ni pensar-lo.

                                   Miquel Martí i Pol. 


Aqui deixo un dels poemes que més m´agraden que es de Joaquín Sabina i que vaig escoltar per prendre com exemple alhora de recitar el poema de Parlem de tu de Miquel Martí i Pol


Segona sessió de recitació

A la sessió de COED, del dia 2 de desembre, vàrem fer la segona sessió de recitació de poemes. Primer de tot vam començar com l´altre dia fent els exercicis de relaxació (respiració i articulació) que vaig comentar en l´anterior entrada de la primera sessió de recitació. 

A continuació les companyes van començar cadascúna a recitar el seu poema. En aquesta sessió el repertori de poemes va ser molt variat però el que ens va commoure molt va ser el de Tinc Alzheimer d´en Salvador Riera.

Tinc Alzheimer

Llibre d'Aleix Freixas Torras


Poema de Salvador Riera


Si em veus i te n'adones que no hi veig,
Mira'm
Si em veus i te n'adones que no hi sento,
Parla'm
Si em veus i te n'adones que quequejo,
Escolta'm
Si em veus i te n'adones que no et puc tocar,
Toca'm
Si em veus i te n'adones que em costa moure'm
Mou-me
Si em veus i te n'adones que he caigut,
Aixeca'm
Si em veus i te n'adones que tremolo,
Abraça'm
Si em veus i te n'adones que ploro,
Deixa'm plorar
Però no deixis mai de mirar-me, de parlar-me, d'escoltar-me, de tocar-me, de moure'm, d'aixecar-me, d'abraçar-me.
I pel damunt de tot,
No deixis mai d'estimar-me.

Més tard la Rosa Soler ens va comentar que algunes persones havíen anat massa pressa, ens va dir que havíen de calmar els nervis i anar més a poc a poc per tal de que tot el que diem pugui arribar a aquells que escolten el nostre poema. 

I per concluir com a l´altre sessió vàrem mirar els blocs d´aprenentatges i la Rosa Soler ens va tornar a dir que teníem i que sería d´una gran valoració per pujar nota que aprofundíssim sobre els temes treballats a classe. 

dimarts, 27 de desembre del 2011

Glogster

A la sessió, 1 de desembre del 2011, a classe de GTIC vam treballar els posters digitals. Un d´aquests es el anomenat Glogster.

És una eina web 2.0 per crear posters digitals. Són molts útils ja que els pot veure tothom i a més amb ells pots barrejar imatges, enllaços, text, múltiples dissenys i gràfics animats, àudio, vídeo. Amb aquests posters s´intenta transmetre emocions, però depèn de quin us li donem també podem expressar idees. 

A continuació us deixo aquests slideshare que explica de manera clara que és un Glogster i  la seva utilització:



View more presentations from inesasuapt


View more presentations from CRAER de Molina

Aqui us deixo el Glogster que jo vaig crear:





Gliffy

El fluxogrames són una representació gràfica de la seqüència d´activitats d´un procés. És un programa molt útil per a representar processos.

A més, els diagrames de flux s´utilitza en diferents àmbits. Els mestres utilitzen aquesta eina per:


  • Planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional.
  • Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint en compte que l´eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb la presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l´accessòria, definició d´ordres i instruccions, compliments de normes i estructures etc.

A més, a més els fluxogrames tenen una simbologia molt definida: 




Hi ha diversos programes per a fer fluxogrames però nosaltres hem utilitzat una eina on-line anomenada Gliffy (http://www.gliffy.com/) aquesta eina a més de poder guardar, crear i editar permet treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta. 

CmapTools

El CmapTool és un programari multiplataforma per a crear mapes conceptuals. Aquest permet tant el treball local individual, com en xarxa, ja sigui local, o en internet, de manera que facilita en grup o col·laboratiu.



View more presentations from ymelo


Mapes Conceptuals

Més tard, vam treballar els mapes conceptuals que ens permeten organitzar els nostres coneixements  i ampliar la nostra perspectiva sobre un tema. Pero sobretot la seva finalitat més important es transmetre idees i conceptes. 

Per crear un mapa conceptual cal seguir els passos següents: 

  • Selecció i jerarquització de conceptes 
  • Reflexió sobre la relació de cada concepte amb tots els altres
  • Representació gràfica adequada

Exercici Pràctic

L´exercici que se´ns va proposar era elaborar un mapa conceptual sobre el Dinar de Nadal amb el programa Cmaptools, aquest programa serveix per transmetre conceptes de manera ordenada i relacionada entre si. 

El dinar de Nadal 

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l´avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l´Àvia ja es gran, normalment l´ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.


En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins. La Maria, la Paula, en Genis i l´Eduard que són fills del meu oncles Marc. 
Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passar al llarg de l´any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a New York. Com sempre en arribar als postres en Genis fa el típic número amb els torrons d´Alacant i fa veure que se li trenca una dent. Tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista. 


La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fill, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda. 


Més informació sobre els Mapes Conceptuals:
    • La construcció d´un mapa conceptual és un proces intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals
    • Les aplicacions a servir son molt variades, des d´organitzar una simple trobada familiar fins als complexos mapes de desenvolupament dins d´un laboratori i/o gran empresa. 







dimarts, 6 de desembre del 2011

CmapTool, Gliffy i Glogster

A la sessió de GTIC del dia 1/12/2011 vàrem aprendre a utilitzar diversos programes amb diferents finalitats. Aquests programes han estat el Glogster, el CmapTool i el Gliffy.

A continuació explicaré breument en que consisteixen cadascun


CmapTools

És un software multi plataforma per crear mapes conceptuals, mitjançant unes aplicacions adscrites en Java. Aquest permet tan el treball individual com col·laboratiu ja sigui local o internet.





Gliffy

És un programa on-line que et permet dissenyar diagrames en línia d´una forma molt senzilla gràcies a les eines d´edició que ofereix. Es pot utilitzar aquesta eina sense la necessitat d´estar registrats, però per poder guardar el projecte realitzar cal tenir un compte. 


Glogster

És una eina molt senzilla. Permet inserir vídeos, fotografies i àudios via on-line. La facilitat de l´eina fa que tot l´alumnat pugui treballar. A més, te uns gran avantatges com per exemple permet modificar, posar música, vídeos i desplegar imatges. 



dilluns, 28 de novembre del 2011

Prezi

A la sessió de GTIC del dijous dia 24/11/11 la varem dedicar a treballar un programa anomenat Prezi.

Prezi és una aplicació de presentació online i una eina narrativa que fa servir un sol espai en lloc de diverses diapositives separades. Els textos, imatges i vídeos de presentació són posats en un llenç infinit i presentats de forma ordenada. Això permet als usuaris crear una presentació no lineal en forma de marc presentables.



A continuació, us adjunto aquest tutorial que explica de forma molt clara el funcionament d´aquest programa:



Característiques: 
  • És un entorn de treball on-line
  • És gratuit i té una versió educativa
  • Podem editar/compartir col·laborativament
  • Tenim diferents modalitats de privacitat. Per exemple podem copiar i modificar prezis d´altres persones.
  • És un entorn multimedial
  • Treballem a partir de metafores visuals
  • Permet mostrar plans generals i focalitzar en parts concretes
  • Els frames ens permeten definir parts 
  • El path permet estructurar l´ordre dels frames
  • En prezi treballem sobre un espai en blanc, no hi ha diapositives com en PP.
  • El seu ús es senzill
  • Prezi treballa amb tecnologia flash
  • Solament podem canviar la plantilla però no el tipus de lletra o el fons
  • Hi han dos tipus de llicències el pagament o free

Per a més informació podeu també veure el tutorial "El caparazón":

http://www.dreig.eu/caparazon/2010/07/03/tutorial-prez/

Aqui us deixo el Prezi que vaig crear:
http://prezi.com/nzocmt-d7un-/copy-of-prezi/?auth_key=5f9abc560ffd6dabde877d3e100bd9c08c0d8b13

Movie Maker-Vídeo

A la sessió de fa unes setmanes de GTIC, varem treballar una de les eines més importants com és el vídeo.

Així que seguidament varem realitzar una pràctica que consistia a editar un vídeo que mostrava imatges de Blanquerna de 6 minuts reduir-lo a 1 minut dividint i retallant plans. Aquesta activitat  la varem realitzar a partir del programa Movie Maker molt fàcil d´utilitzar.

Els passos que varem seguir per realitzar aquesta activitat que ens va proposar en Jordi Simón van ser els següents:
  • Obrim programa Movie Maker.
  • Insertem el vídeo de les imatges de Blanquerna.
  • Dividim els plans que creiem que son més interessants i els anem col·locant de tal manera que quedes de forma lògica i ordenada. 
  • Afegim animacions per passar d´un pla a un altre. Això s´anomena transició ja que lliga una imatge amb la següent.
  • Introduim la música.
  • Posem crèdits, llegendes i un inici.
  • Finalment ho guardem: en qualitat DVD-Definició estàndard.

Cal saber, que l´objectiu principal del vídeo es transmetre emocions i quan més curt de millor qualitat será. 

En definitiva, ha sigut una pràctica molt útil perquè ens ajudara a saber realitzar i editar vídeos i a més per dominar i conèixer una mica més a fons un dels programas més utilitzats i coneguts com Movie Maker. 

diumenge, 27 de novembre del 2011

Primera sessió, Recitació dels poemes

En l´última sessió de COED, dia 25 de novembre, vàrem començar la recitació de poesies. 


Al começar la classe la Rosa Soler ens va donar ànims a totes aquelles persones que aquell deia teníen que recitar i va dir que aquest exercici era d´una gran valentia, esforç i superació. Seguidament vam fer diferents exercicis per a relaxar-nos i articular bé les paraules 


Primer de tot vam començar fent tres respiracions molt  profundes per poder estar ben relaxades, segon lloc, ens hem assentat de forma correcta, és a dir, amb l´esquena recta i els dos peus separats tocant a terra i per finalitzar aquests exercicis de relaxació hem fet un exercici d´articulació, el de posar-se un llapis a la boca i parlar amb aquest per tal d´haver t´exagerà la vocalització. 


Una vegada fet aquests exercicis una part de la classe va començar a recitar les seves poesies i la resta escoltavem amb una gran atenció. Seguidament quan van acabar, vam comentar en comú aquesta primera sessió de recitació dels poemes. Vam parlar de que ens va semblar i malgrat els nervis, totes ho van fer molt bé, es tractava que el recitaran de forma clara i amb sentiment. 



I finalment, vam fer un repàs dels blogs d'aprenentatge, prenem com a exemple el blog de la meva companya Barbara Sabater així que la Rosa Soler ens anava comentant allò que cal saber perquè el nostre bloc sigui correcte, com el que hem d'evitar, el que estaria bé d´estacar etc. Una sèrie de consells perquè el nostre bloc finalment sigui un gran èxit. 


Els consells van ser els següents:
  • A l´hora de posar noms ho hem de fer amb el permís de la persona i amb el cognom
  • Hem d´utilitzar un llenguatge estàndard
  • Les entrades han de tenir reflexions i ampliacions a més  a més de l´explicació que s´ha fet a classe
  • És útil ressaltar les idees  amb diferents lletres i colors. 
He volgut indagar una mica i he trobat aquest bloc que dóna una sèrie de consells de com  fer una bona recitació

Conferència "El lideratge educatiu" i Concert de Com sona ?

L´últim dia de la setmana d´activitats extraodinàries varem tenir una conferència sobre el lideratge educatiu ens van explicar les capacitats i els objectius que hem d´assolir per poder ser un bon lider. La importància  dels vincles afectius  esdevenen essencials si es vol desenvolupar un estil de lideratge democràtic que permeti prendre decisions i promoure-les. El lideratge educatiu ha d´incloure tots els membres de la comunitat educativa, amb l´objectiu de crear iniciatives per a tots en un clima de confiança i respecte per assolir els objectius i, en definitiva, l´èxit acadèmic de l´escola.

D´altra banda, pel que fa al concert, ens van visitar Com Sona? que és una companyia d´espectacles musicals adreçada a nens i nenes d´edats compreses entre els 0 i els 6 anys. 
En aquesta sessió varem realitzar diferents activitats que fomenten la percepció i expressió musicals, l ´educació auditiva, les habilitats motrius i la creativitat. La intencionalitat d´aquestes activitats és que ens adreçem al concert com a futurs mestres, però també que visquessim la proposta com si fossim infants, participant-hi de manera activa. 



Tot una experiència per apropar-nos de manera més pràctica i més divertida al món que envolta als nens i promoure l´expressió plàstica i la creació artística alhora que nosaltres ens divertim i ens formen com futurs mestres que busquem desenvolupar al nen en tots els seus àmbits.

Visita a una escola bressol de Mataró

L´activitat del dimecres dia 16 i dijous dia 17 constava d´anar a visitar una llar d´infants. L´escola bressol a la que vaig anar comprèn les primeres edats de l´infant des de els 4 mesos fins als 3 anys. 

Aquesta escola es centra en les capacitats dels infants com un ésser capaç, nomès cal oferir-li les possibilitats de desenvolupar-les i s´educa al nen globalment, és a dir, tots els aprenentatges estan relacionats entre si. 
Un dels aspectes que em va sorprendre més, va ser la relació entre família i escola, els pares podien entrar a la classe i estar amb els seus fills o ajudar a l´educadora a preparar el berenar o recollir i es que per aquesta identitat es molt important la máxima comunicació ja que això és una base perquè els pares puguin involucrar-se i tinguin una bona imatge de l´escola quan el nen començi P3. A més, disposen d´una aula familia-escola on es reuneixen pares amb altres pares i poden parlar i els seus fills a la vegada es relacionen. 
Treballen a partir de les rutines quotidianes ja que possibiliten als infants l´adquisició d´uns hàbits que afavoreixen el seu procès d´autonomia. La primera eina d´aprenentatge que la que disposen els nens es el joc que permet estructurar la personalitat i descobrir a la vegada el món que els envolta. 

Joc d´experimentació


Aquesta es una de les activitats fetes a classe una vegada a la setmana i s´anomena joc d´experimentació consisteix en que cada nen tingui una safata amb diferents objectes. Llavors els nens tenen que jugar i experimentar amb aquests objectes. Nosaltres els observem i els deixem sols perquè puguin desenvolupar la seva capacitat de imaginació i creació. Aqui treballen aspectes com gran, petit, buit, ple etc. 

Psicomotricitat


Experimentant amb la fruita 



Dos dies a la setmana per la tarda tocava fruita, llavors l´educadora abans de començar el berenar agafava la fruita i com exercisi didàctic preguntava als nens de quin color era la fruita o quina forma tenia d´aquesta manera els infants quan agafaven la fruita sentien curiositat de conèixer més i experimentar el seu tacte. 
Això és una manera d´incentivar-los per menjar fruita.

En definitiva, ha sigut una experiència molt gratificant perquè he pogut conèixer i observar més a prop el món que envolta als infants i sobretot per saber que aquesta es la meva professió. 

MNAC, Història del relleu

El dimarts vam anar al Museu Nacional d´Art de Catalunya. Un cop allà ens van introduir el tema que tractariem, el nostre es deia Història del relleu. 
Ens van explicar els diferents materials de que estan fets les escultures com pedra, marbre etc. I una de les activitats que ens van proposar al començament va ser que amb una boleta de plastilina teniem que tancar els ulls  i anar manipulant el tacte d´aquest material segons el que la monitora ens deia, d´aquesta manera fomentaven les formes que pot agafar aquest material i el seu tacte. Un altre activitat va ser que davant d´una escultura que era una ballarina ens posesim a ballar amb la música de fons que ens van posar. I per finalitzar la sessió en grups de cuatre o cinc persones ens van otorgar un material un grup era marbre, altre pedra i així amb tots es grups fets a la sala, doncs la monitora ens cridava pel material que eram i amb música de fons teníem que fer alguna activitat fomentan el moviment i les formes del material. Una molt creativa va ser que ens van que tenir que estirar-nos al terra i fer voltes d´un costat a un altre simulant que eram plastilina, ja que aquest materia pot agafar moltes formes. 

Aqui us deixo una fotografíes d´algunes de les activitats que varem realitzar:


 


En definitiva, ha sigut una excursió molt divertida, perquè ens van ensenyar diferents propostes que podem realitzar amb nens de tres a sis anys per introduir-los d´una manera divertida en l´art.

Naturpark

La setmana del 14 al 18 de novembre la varem dedicar a fer diferents activitats proposades pels professors totes fora de l´universitat. 

El primer dia vam anar a Naturpark de Cerdanyola del Vallès. Es tracta d´un bosc tancat i en els arbres hi han plataformes, cordes, tirulines que ens permeten anar d´arbre en arbre. 
La meva experiència personal ha sigut molt bona, perquè tot i que al principi no anava molt convençuda perquè segons a quina altura tinc vertigen quan ens van explicar en que consistien les activitats i que havien diferents altures vaig agafar una mica més de confiança. A més, tot i que al principi la primera activitat em va costar una mica, vaig anar pujant de nivell i ho vaig prendre com un repte personal. 
Penso que fer una sortida així esta molt bé perque els nens treballen aspectes com l´equilibri, els moviments i a més fomenten les relacions entre els companys. 


   

dimarts, 8 de novembre del 2011

Exposició Fotografica

Avui dimarts 8 de novembre, a classe de COED, hem exposat i comentat totes les fotografies i descripcions de les companyes que havíem escollit.  Aquesta activitat consistia que a partir de la fotografia describisim a la persona amb aquells trets característics que el/la destaquen com la personalitat, el caràcter o el seu físic. La meva descripció "Un estil diferent" és sobre la Bea Miguel, una de les companyes amb la que tinc més afinitat, tot i que encara ens estem coneixent he pogut conèixer una part d´ella.

Per començar la descripció em vaig fixar en els trets més característics d´ella i que a simple vista es poden observar. Com la seva manera de vestir, la seva expressió o el seu somriure. Però un dels aspectes que més hem va cridar l´atenció va ser la seva forma de vestir, sempre porta posada una dessuadora diferent, és un noia senzilla que li agrada anar comoda i sense destacar. Però també hi han altres trets que he anat descubrint a mesura que la anava coneixent.

Per fer la descripció de la meva companya vaig seguir els passos següents:

  • Vaig realitzar un petit esquema amb els trets característics que volía descriure d´ella 
  • A continuació, vaig redactar els punts amb la informació que ja tenia anteriorment sobre Bea. 

Així que el dia de les exposicions fotogràfiques vam penjar a la classe la nostra fotografia amb la descripció corresponent on cadascu vam explicar la forma en la que vam fer la fotografia i que voliem destacar.
En el meu cas, vaig decidir fer la foto de mig cos perquè volia destacar les tres dessuadores ja que formen part del seu estil i de la seva personalitat.

Mentre explicava això, la nostra professora de Coed, la Rosa Soler em va donar alguns consells. Em va dir que perquè la foto era tan fosca si era aquest l'efecte que volía transmetre o había estat sense voler. La veritat que en el moment de fer la foto no li vaig donar importància al color. Però després quan m'explico que si la foto era fosca donava la sensació de tristesa em vaig adonar que és molt important el to i la il·luminació de la foto ja que transmet més alegria. Aquests detalls m'han fet aprendre més sobre com realitzar una bona fotografia i donar-li importància a aspectes que abans no tènia en compte com a estat el fet que la foto fora fosca

Finalment, la descripció és la següent:



Aquestes són algunes de les tantes dessuadores que he pogut veure fins ara d´ella, cada dia porta una diferent, probablement té l’armari ple. Li encanten és igual el color, el dibuix o les lletres són el seu estil, un estil diferent amb el qual se sent identificada. La seva forma de vestir m’ha servit per conèixer una part d´ella, del seu caràcter i la seva personalitat és una noia discreta, atenta per les persones que l’envolten i encara que sembla tímida té un gran sentit del humor però sobretot li caracteritza la seva senzillesa, li agrada anar còmoda amb dessuadores, texans i bambes tot i que no li agrada destacar per sobre de la resta segueix les últimes tendències sobretot si es tracta de roba esportiva. Probablement el seu caràcter a conformat la seva forma de vestir perquè tots dos aspectes tenen punts en comú. 


Com a conclusió, avui hem après la importància de fer una bona fotografia i alguns dels aspectes que cal que tinguem en compte alhora de fer una. Sobretot si com en aquest cas, voliem destacar alguna cosa en concret.

He indagat una mica més sobre com fer una bona fotografia i aqui us deixo aquest blog on hi han 10 consells per fer una bona fotografia:

http://consejosdefotografia.blogspot.com/2009/06/10-consejos-para-conseguir-una-buena.html

I aquest slideshare sobre la camara digital:


View more presentations from enplastica

Comunicació digital

L´altre dia a classe de COED, la nostra professora Rosa Soler, com ho fa a cada sessió va començar la classe citant dos poemes anomenats poemes amb suc; el primer es deia "Conjunt per mirar d´aprovar sense estudiar" i el segon "Tragedia d´una coma".  Seguidament vam comentar la importància de les competències digitals en l´ambit educatiu i vam parlar concretament dels anuncis publicitaris a la televisió. Avui dia son una font molt important per atraure, persuadir i convèncer a tots aquells que veuen l´anunci per què comprin el producte anunciat. 

A més vam treballar la comunicació digital a travès d´una entrevista a Guillermo Orozco sobre la comunicació social, sobre les creençes de com aprenen els nens i de l´estil, es a dir, de com creiem que s´ensenya o com creiem que aprenem. La necessitat de col·laboració de la família i l´escola per educar conjuntament. Actualment és important educar als nens amb les noves teconologies però sense fer un abús d´elles ja que influeixen molt en la forma de comunicar-nos. Però moltes escoles no les introdueixen i harien de fer-ho ja que la utilització d´aquestes teconologies tenen grans aportacions i són eines de gran importància en la societat actual. 

Tot seguit, vàrem veure alguns anuncis de televisió per analitzar les tècniques que s´utilitzen perquè aquests anuncis siguin més vistosos com la llum, la música, el ritme, l´acció etc. Però també calia  fixar-nos en els missatges subliminals que cadascún d´ells volien transmetre.



Aquest anunci diu que si tens gols tindràs exit i que tan sols tenint aquest cotxe no et fara falta res més perquè ja seràs feliç. Utilitza una tècnica molt expressiva com és la música que es un llenguatge per a les emocions i aquesta música és clàssica, elegant s´escolten instruments com el piano i el violí.


Aquest anunci intenta persuadir al públic a travès dels sentiments i amb els valors de les persones per aconseguir cridar l´atenció de l´espectador. 

En definitiva, els anuncis formen part de la nostra vida i són un gran exponent de persuacio per això els creadors intenten apropar-se el máxim possible al públic amb tècniques que captin l´atenció. 

dissabte, 5 de novembre del 2011

Educació Especial

A Seminari, tenim que desenvolupar en grups de tres persones una exposició sobre el tema que vulguessin, el meu grup i jo vam decantar-nos per l´educació especial, aquells nens que necesiten una atenció educativa especial. Vam escollir aquest tema perquè ens va interessar endinsar-nos una mica més sobre tot el que envolten a aquests nens que moltes vegades passem per alt.

L´educació Especial és denomina a l´alumnat amb necessitat específica de suport educatiu, als alumnes que requereixen una atenció diferent. 
Aquestes necesitats és divideixen en tres grups:
  • Alumnat amb altes capacitats intel·lectuals
  • Alumnat amb integració tardana en el sistema educatiu espanyol.
  • Alumnat que presenta necessitats educatives especials.
Aquests alumnes requereixen durant un període de la seva escolarització determinats suports i atenció educativa ja sigui per una discapacitat física, psíquica o trastorn greu de conducta. 
Alguns dels trastorns que hem destacat són els següents:

  • La discapacitat auditiva: és la manca de la capacitat auditiva independentment del grau de pèrdua.
  • Discapacitat intel·lectual: Són persones amb limitacions intel·lectuals, al llarg de la història s´els anomenat com dèbils mentals, deficients mentals, retardats mental, etc.
  • Trastorn Autista: Es caracteritza per una escassa interacció social, problemes en la comunicació verbal, activitats i interessosgreument limitats, inusuals i repetitius.
També es troben altres trastorns importants com el Trastorn d´Asperger, el Desintegratiu Infantil el de Rett.

Les necessitats educatives especials de l´alumne s´han identificar, avaluar i determinar mitjançant un procés d´avaluació piscopedagògica que porten a terme els equips d´assesorament i orientació psicopedagògica (EAP), en col·laboració amb els mestres i professorat, especialistes i serveis específics. 
Aquests equips d´Assessorament Piscopedagògic son un servei educatiu públic que treballa com a equip multidisciplinari en l´avaluació, seguiment i orientació de l´alumnat, en la resposta a la diversitat de l´alumnat i en relació als alumnes que presenten necessitats educatives especials, així cm a les seves famílies. 

Els principals objectius dels EAP són: 

  • Identificar i avaluar les necessitats educatives especials dels alumnes.
  • Assessorar el professorat i les famílies.
  • Assessorar els equips docents, l´alumnat i les famílies sobre aspectes d´orientació personal i educativa.
  • Donar suport als centres en la millora de l´atenció a la diversitat i la inclusió.
La seva pàgina web: http://www.xtec.cat/eap/index.htm

Aqui us deixo aquest vídeo que està dedicat a una nena amb autisme que es diu Maria i on ens mostra la seva manera especial de viure i ens apropa una mica més al món de les persones autistes.


Per si esteu interessats en saber-ne més sobre Educació Especial us deixo aquests enllaços:

Com a conclusió d´aquest treball hem volgut donar a conèixer una mica més aquest món. Es tracta de donar els drets que es mereixen i que durant molt temps molts no han tingut, promovent els pilars que facin una societat i un sistema educatiu més just, flexible i positiu per a conseguir el benestar d´aquestes persones i la igualtat d´oportunitats. 



divendres, 4 de novembre del 2011

Presentacions per a un Power Point

Avui a classe de GTIC, el Jordi ens ha ensenyat un dels programes de presentació més utilitzat anomenat Power Point.  Aquest tipus de presentació per a exposicions i discursos s´utilitza com a un suport complementari per ajudar-nos però a la vegada per captar l´atenció del públic amb imatges, animacions etc.

QUÈ ÉS ?

És un popular programa de presentacions desenvolupat per a sistemes operatius Microsoft Windows i Mac OS. S´utilitza molt en camps com
l´ensenyament, negocis etc. És un sistema força senzill i dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, animacions de text i imatges. Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació.





Els elements de que consten els programes de creació de presentacions són sis:
  • Diapositives: Són l´eix central dels programes de creació.
  • Objectes: textos, vídeos, imatges etc.
  • Accions: Són el conjunt d´instruccions que executem quan fem un clic o passem el ratolí per sobre un objecte. 
  • Transicions: Son l´efecte visual o sonor que s´estableix entre diapositives.
  • Animacions: Son l´efecte visual o sonor que s´estableix als objectes i que pot implicar un ordre d´entrada i sorida de dins de la diapositiva. 
Les competències que es desenvolupen són:
  • Adquirir la capacitat de cerca, selecció, anàlisi i síntesi de la informació i transformar-la en coneixement.
  • Utilitzar mitjans i entorns digitals per a comunicar-se i treballar de forma col·laborativa, fins i tot a distància, per recolzar l´aprenentatge individual i contribuir l´aprenentatge dels altres. 
Les presentacions tenen una sèrie d´avantatges que son els següents: 
  • Es una guia del que s´esta dient (temes claus, esquema).
  • Permet incorporar imatges il·lustratives.
  • Creació d´esquemes.
  • Podem inserir imatges multimedies: imatges, so, vídeo, animacions etc.
  • L´alumne té més facilitats per prendre apunts.
  • Permet utilitzar una variada gamma de colors i formes que clarifiquin els significats dels continguts.
Però no tots son avantatges també podríem afegir-hi els desavantatges següents
  • Moltes vegades hi ha massa informació en les diapositives i que no es llegeix amb claredat.
  • L´orador es limita a llegir la pantalla.
  • Els colors i les formes es col·loquen en pantalla de forma indiscriminada sense atenir-se a cap ordre estètic ni utilitat.
  • Hi pot haver un abús dels elements multimedials.
  • Si no hi ha un bon sistema de projecció, l´aula sempre estarà a les fosques amb el cansament qua això provoca als alumnes.
  • Els oradors tenen tendència a incloure més continguts amb la falsa creença que els alumnes ho assimilen més ràpid.
Propostes d´us creatiu i multimedial del Power Point

L´us de recursos multimedials és un dels avantatges en les presentacions. Per tant, una de les propostes seria crear una presentació amb una diapositiva central que contingués una miniatura de totes les fotos i que al clicar a sobre s´obrís una nova diapositiva amb la foto en qüestió ampliada. Seguint aquest mateix model, i suposant una exposició musical, també podríem crear un "sac" de sons i melodies de manera que, mitjançant enllaços entre textos escrits en una diapositiva i sons, ens permetessin tenir accès aleatori i instantanti a un repertori. La interacció amb el grup de classe ens dóna peu a un grup de propostes interessants, com ara la de crear una sèrie de diapositives amb preguntes i enllaços a diapositives amb les respostes correctes fer un repàs d´un tema.

Aqui us deixo aquest slideshare que es un manual de Power Point i explica tots els aspectes importants d´aquest programa:



En definitiva, aquestes son algunes de les propostes que mestres utilitzen per fer que un Power Point segui més dinàmic i flexible. Ja que sempre tenim que tenir en compte que es el millor per el nostre alumnei quines son les tècniques d´aprenentatges més útils, cal saber que un Power Point es simplement un suport però que som nosaltres els que tenim que desenvolupar els coneixements, la presentació Power Point és un suport creatiu perquè les coses es captin millor. 




Treball col·laboratiu Wikipedia

Un dels treballs que havíem de fer per GTIC era que escollessim el tema que vulguessin, per modificar i completar en grup una entrada de la wikipedia. Ja que la nostra formació es per educar als infants més petits vam decidir escollir editar l´entrada d´educació infantil ja que ens va interessar ampliar o buscar altre informació adiccional per completar més informació.

Per poder fer-ho el primer que vam fer van ser crear-nos un compte al wikispace a partir d´aqui vam anar buscant en llibres sobre aquest tema i vam poder modificar l´entrada. Perquè l´entrada sigui correcta és important posar una tabla de cotinguts, posant els subtemes que tractarem i sobretot el més destacable posar les referències ja que la informació que posem ha de tenir fiabilitat. 


Per concluir, puc dir que va ser una gran responsabilitat editar una entrada de la wikipedia ja que sabiem que ho pot veure tothom i que a més a més ho teniem que fer de manera correcta per tal ens ho acceptessim i no ens ho poguessin eliminar. Però aixo ens ha servit per conèixer molt millor la wikispaces i el seu funcionament.

Pot ser alguns us preguntareu que es una wikispaces i com s´utilitza.

Una wikispaces és un lloc web on les pàgines poden ser editades per múltiples voluntaris, és a dir, permet desenvolupar l´aprenentatge col·laboratiu per mitja del navegador web, els usuaris poden crear, modificar o esborrar un mateix text que comparteixen.

Aqui us deixo aquest slideshare que és un manual que explica pas per pas com crear-te un compte a la wikispaces  i com editar de manera senzilla, per poder crear o modificar una entrada a wikipedia.








dilluns, 31 d’octubre del 2011

"Nueve consejos para tener éxito con tu blog"

Ja que part de la meva formació aquest primer quatrimestre és l´actualització d´aquest blog i la continua millora.
He cregut interessant posar-vos aquesta noticia que vaig trobar i que van publicar el 27 d´octubre de 2011. Són nou consells per conseguir que un bloc sigui exitós.

Aqui us deixo el link:

http://www.marketingenredes.com/marketing-online/9-consejos-para-tener-exito-con-tu-blog.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=9-consejos-para-tener-exito-con-tu-blog

Espero que us sigui tan útil com a mi !

La imatge digital

L´altre dia a classe de GTIC, vam estar treballant les principals característiques d´una imatge.
Les característiques a las que ens referim, fan referència a un tipus d´imatge anomenat mapa de bits, que consisteix en una imatge rectangular a partir d´una matriu de punts anomenats píxels.  Les imatges de mapa de bits són les que generem amb una càmera de fotos, un scanner i manipulem amb el programa lliure Gimp o el Photoshop Adobe.

Les característiques més importants d´aquestes imatges són:

  • Grandària: Que fa referència a la quantitat de píxels que té la imatge i normalment és mesura amb la quantitat de píxels horitzontals multiplicats per la quantitat de píxels vertical que té.
  • El pes: És el que ocupa la imatge en memòria i és mesura en Bytes o en algun dels seus múltiples.
  • La profunditat de color: Fa referència al nombre màxim de color que pot arribar a tenir la imatge.
  • La resolució: És la relació entre el nombre de píxels i l´espai físic que ocupa. 
Aspectes Importants: 
  • Una imatge a molts píxels fa que la imatge tingui més pes.
  • Com més pixels tingui una imatge tindrá més qualitat.
  • Com més píxels tingui una càmera millor quedará la imatge quan sigui impresa. 
  • Com més color tingui la imatge més rica serà.
Cal saber que quan emmagatzem una imatge hem de fer-ho triant un format (jpg, gif, bmp..).

Una vegada après els conceptes vam fer una activitat a classe que consistia en el retoc d´una imatge. Per fer aquesta activitat primer de tot ens vam tenir que descarregar aquesta imatge:


                                                                    Imatge Original

A partir d´aquesta imatge farem tres modificacions.

  • Retallar: Anem a "caja de herramientas" amb aquesta opció podem realitzar diverses funcions, entre aquestes funcions es troba "retallar".
        
  • Escalar imatge: Per que la imatge no sigui tan gran la reduïm amb l´opció Escalar que es troba dins de la imatge.
         
  • Retocar: Copiar i clonar. 
          
El programa que nosaltres hem utilitzat per retocar una imatge a sigut el programa GIMP. Aquest programa de distribució lliure, extremadament potent i versàtil permet retocar fotos i fer un disseny de la imatge. Es pot utilitzar com a simple programa de dibuix, com a programa de retoc fotogràfic professional, com a sistema processament massiu en línia, com a dissenyador massiu d´imatges de producció etc.

Té diverses funcionalitats :

  • Joc complet d´eines de dibuix
  • Eines de selecció simples, per forma o per color, i eines de selecció avançada de primer pla.
  • Disseny per capes i per canals
  • Imatges animades
  • Joc complet de filtres i efectes.
Aqui teniu un vídeo que explica pas per pas com utilitzar Gimp i tot el procès de retoc d´una imatge: