"No podéis preparar a vuestros alumnos para que construyan mañana el mundo de sus sueños, si vosotros ya no creéis en esos sueños; no podéis prepararlos para la vida, si no creéis en ella; no podríais mostrar el camino, si os habéis sentado, cansados y desalentados en la encrucijada de los caminos." Freinet, Celestin

dijous, 29 de desembre del 2011

Tancament del Bloc

Aqui finalitza el primer semestre de la meva carrera d´educació infantil i amb això també acaba les meves actualitzacions al bloc. Tot i que durant aquest semestre era obligatori que tots els continguts que feiem a les classes de coed i gtic ho plasmaren en aquest bloc arriba al moment de concloure i fer un petit resum d´allò après al llarg d´aquests tres mesos.

Pel que fa a GTIC, una de les primeres tasques encomanades pel Jordi Simon va ser llegir-nos el llibre de Usos educatius dels blogs, ja que la eina amb la que treballariem durant tot el semestre seria el blog d´aprenentatge, un llibre d´orientacions i experiències per a docents que ens seviria per conèixer més a fons la utilitat del blogs i termes com la web 2.0 on es creen i s´organitzen els continguts, la blogosfera que és una comunitat de persones que conversen, comparteixen unes pautes i patrons de comportament, o el canal RSS que és una eina que ens permet de manera molt senzilla rebre al nostre ordinador o en una pàgina web informació actualitzada sobre les teves pàgines webs preferides i molts més termes que per a mi fins ara eran desconeguts. 
També hem parlat sobre programes en línia com Google Docs que és un servei gratuït que permet crear en línia, compartir i publicar diversos tipus de documents com pot ser: text, presentacions, formularis etc. A més a més es el servei més idoni per fer treballs en grup ja que tots poden editar el mateix document en línia simultàniament. D´altra banda, hem pogut indagar sobre la còpia en el món de la tecnologia i és que existeixen dos tipus de còpies el digital que és un procés ràpid com seria la còpia d´un cd  i l´analogic que és un procés més lent. Així mateix vàrem tractar un nou concepte anomenat Creative Commons que és una organització dedicada a promoure l´accés a la cultura i a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual. Vam descubrir que sota la llicència de Creative Commons es poden cercar imatges i música. La web  Flickr:  http://www.flickr.com/  ens permet emmatgatzemar, ordenar, buscar i compartir fotografies i vídeos en línia. Stock.xchng: http://www.sxc.hu/ és un altre web amb la que podem descarregar-nos fotografies de gran qualitat. A més, també amb Google.com/imghp: http://www.google.com/imghp la cerca es avançada i poden trobar imatges a altres pàgines. I per últim un altre web interessant Jamendo: http://www.jamendo.com/es/ ens permet descarregar-nos gratis música legal i escoltar música en línia no comercial. Aquestes pàgines hem seran d´una gran utilitat per poder descarregar-me música o escoltar-la de manera legal que és el més important.
Un altre tema que vàrem tractar molt conegut per a mi i suposo que per a tots vosaltres va ser la Viquipèdia que és una enciclopedia lliure que permet a qualsevol persona modificar i editar informació, però per realitzar això es molt important seguir la normativa que presenta. De fet, una de les tasques que ens va encomanar en Jordi Simon va ser que escollessim el tema que vulguessin, per modificar i completar en grup una entrada de la vikipedia. I les meves companyes i jo vàrem decidir modificar la viquipèdia d´educació infantil seguint les normes establertes per tal de que la nostra modificació fossi correcta vam incloure informació de llibres   posant els referents que són de gran importància. Aqui deixo el link del nostre treball: http://ca.wikipedia.org/wiki/Educaci%C3%B3_infantil
Un dels programes de presentació més utilitzats per tots nosaltres es el Power Point doncs també hem pogut indagar sobre els seus avantatges i desavantatges i les propostes d´us creatiu i multimedial d´aquest programa. Power Point és un programa de presentacions pràctiques amb text esquematitzat, animacions de text i imatges que s´utilitza com a suport complementari per ajudar-nos en les exposicions orals però també per captar
l´atenció del públic amb imatges i animacions. Són varis els avantatges que tenen com la incorporació de imatges il·lustratives, la creació d´esquemes però també té alguns desavantatges moltes vegades l´orador es limita a llegir la pantalla. Però tot i així un dels avantatges de Power Point és l´ús de recursos multimedials.
També hem tingut l´oportunitat de treballar amb una de les eines més importants com es el vídeo, així que vàrem realitzar una pràctica que consistia a editar un vídeo que mostrava imatges de Blanquerna de 6 minuts reduir-lo a 1 minut dividint i retallant plans. Aquesta activitat  la vam realitzar a partir del programa Movie Maker molt fàcil d´utilitzar. 
Les classes finalitzen i el temps s´esgota però tot i així la sessió de gtic del 24 de novembre la vàrem dedicar a treballar un programa anomenat Prezi que és una presentació online i una eina narrativa que fa servir un sol espai en lloc de diverses diapositives separades. Els textos, imatges i vídeos de presentació són posats en un llenç infinit i presentats de forma ordenada. En aquest cas, vàrem realitzar una pràctica que consistia en fer un Prezi sobre el que vulguessim jo ho vaig fer sobres les vacances representant una platja. A l´entrada del Prezi vaig posar un tutorial que explica de manera molt clara el funcionament d´aquest programa. 
A la sessió de gtic del dia 1 de desembre vàrem aprendre a utilitzar diversos programes amb diferents finalitats. Aquests programes han estat el Glogster, el CmapTool i el Gliffy. Pel que fa, a CmapTools ens permet crear mapes conceptuals i ens proporciona treballar individualment o en grup. En aquest cas vam crear un mapa conceptual amb el dinar de Nadal. D´altra banda, Glogster ens permet inserir vídeos, fotografies i àudios via on-line. A més, te uns gran avantatges com per exemple permet modificar, posar música, vídeos i desplegar imatges. I per últim Gliffy, que ens permet crear fluxogrames a més de poder guardar, crear i editar permet treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta. 


I per finalitzar les últimes sessions vam parlar sobre dos portals educatius Xtec i Edu365.cat. 


Xtec és un servei d'Internet, àmpliament utilitzat pel professorat, els centres docents, els serveis educatius i altres estaments i organitzacions relacionats amb l'ensenyament. Però també està dirigit als alumnes si entrem a l’apartat d’educació infantil trobem que hi ha un seguit de jocs de diferents temàtiques per tal que els nens puguin portar a la pràctica allò que anteriorment ja han treballat a l’aula. I Edu365.cat és un portal educatiu orientat i desenvolupat específicament per a l'alumnat i les seves famílies. El portal proporciona al professorat un conjunt de recursos i serveis que el poden ajudar en el desenvolupament de la tasca educativa segons matèries i etapes.
Aquestes pàgines ens poden ajudar en la nostra futura tasca com a mestre ja que podem agafar idees i jocs molt útils per als infants. 


Doncs aqui finalitza el temari donat durant aquests tres mesos a l´assignatura de gtic. Tot i que no ens ha donat temps de fer tot allò que estaba establert des de un principi, tots els continguts que hem realitzat ho hem fet bé i amb temps i el que es més important he après, malgrat que al principi vaig tenir algunes dificultats per adaptar-me a l´assignatura he après moltes coses que estic segura que seran molt últils per a la meva carrera i el meu futur professional. 


Aqui finalitzen les meves entrades però tot i que no tornaré a actualitzar, en aquest blog d´aprenentatge queda plasmat els continguts donats en la meva primera experiència a la universitat Ramon LLul. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada