"No podéis preparar a vuestros alumnos para que construyan mañana el mundo de sus sueños, si vosotros ya no creéis en esos sueños; no podéis prepararlos para la vida, si no creéis en ella; no podríais mostrar el camino, si os habéis sentado, cansados y desalentados en la encrucijada de los caminos." Freinet, Celestin

dissabte, 29 d’octubre del 2011

Estructura del Discurs

Avui a la classe de COED, la Rosa Soler va començar posant-nos un vídeo d´una nena de tres anys recitant un poema de Nadal força llarg.  Un exemple molt clar de si una nena tan petita es capaç de memoritzar i recitar amb gràcia un poema nosaltres també ho podem fer i es que d´aquí a molt poc tenim que recitar un poema escollit per nosaltres, ens va donar unes pautes molt importants a seguir i una série de consells perquè la exposició del nostre poema sigui un éxit. 

Més tard, vam estar comentant entre tota la classe les idees i conceptes més bàsics de cadascún dels capitols del llibre "Com parlar bé en públic" de Joan Rubio i Francesc Puigpelat que ens vam tenir que llegir. Un llibre molt útil replet de consells per arribar a ser un bon orador. Llegir-me aquest llibre a estat mol útil per mi, ja que es un manual que ens explica molt bé tot el que cal seguir per què una exposició oral tingui éxit inclús amb exemples que ens aclaren molt millor les idees.

Seguidament, la Rosa ens va donar un dossier amb el suport d´un Power Point i vam comentar l´estructura què ha de tenir un discurs. La seva estructura és divideix en tres parts, la introducció, el desenvolupament i la conclusió. 

  • Introducció: Es presenta el tema i els objectius. I és important començar bé perquè, pel que fa al públic captem l´atenció i crea l´expectació necessària per mantenir-la i en l´orador aporta recursos en un moment que sol general inseguretat. Hi han diverses fórmules introductòries com pot ser la presentació del guió, preguntes, documentació etc. 
  • Desenvolupament: Selecció i ordre de les idees segons l´objectiu del discurs. Per a informar, fariem       l´estructura descriptiva i cronològica, en canvi, per a convèncer fariem l´estructura inductiva o SAP que consisteix en informació de casos concrets per arribar a la idea general que explica tota la informació anterior i que funciona com a conclusió.
  • Conclusió: Sintetitzar les idees principals i oferir una visió global del missatge cal deixar una bona impressió final ja que la conclusió té un efecte determinat en la fixació de continguts, finalment tanquem el discurs resumint els punts principals, invitant a l´acció o buscant una frase directa pels sentiments entre d´altres. 

Gràcies a aquest petit esquema sobre l´estructura del discurs, m´ha quedat més clar la importància que té una bona introducció ja que és el moment on el públic està més atent i és important saber conquistar-los i com en el desenvolupament cal motivar-los amb exemples i altres recursos que fassin que el públic no perdi l´interès.

Per finalitzar aqui us deixo un discurs de Steve Jobs en la Universitat de Starnford durant l´apertura del curs 2005. Va ser un empresari i magnat dels negocis del sector informàtic estatudinenc, president executiu d'Apple i màxim accionista individual de The Walt Disney CompanyUn exemple d´un gran orador amb un  discurs clar, entenedor i concís. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada