"No podéis preparar a vuestros alumnos para que construyan mañana el mundo de sus sueños, si vosotros ya no creéis en esos sueños; no podéis prepararlos para la vida, si no creéis en ella; no podríais mostrar el camino, si os habéis sentado, cansados y desalentados en la encrucijada de los caminos." Freinet, Celestin

dimarts, 25 d’octubre del 2011

La Descripció

A una de les sessions de COED, la Rosa ens va repartir un dossier que parlava de la descripció, hem estat comentant sobre diferents models de descripcions, partint de la definició de que la descripció és un mode d´organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.  

Vam comentar diferents models de descripció que és poden utilitzar a l´hora de descriure a una persona, un lloc etc. Entre els models cal destacar, cançons, poesia, novel·la, vídeo, conte. 

A continuació us deixo el vídeo "Oh Jennifer" de els catarres que vam veure al inici de la classe com a exemple de descripció en forma de canço. Aqui es descriu d´una manera original i amb humor amb la utilització de metafores, comparacions etc. 



A partir d´aquest mitjà de descripció, la cançó, hem intentat definir la forma que té de descriure i el què. Hem arribat a la conclusió de que descriu un estereotip català i després el d´una "xoni" a partir de metàfores i comparacions.

També jem vist altres exemples de descripcions a partir de cançons, per exemple "Com un puny", de Raimon on el cantant fa la descripció del sentiment d´enyorança.

D´altra banda, vam visitar la pàgina web de Joan Brossa ( http://www.joanbrossa.org/ ) per veure diferents tipus de poesia virtual. Ell deia que la poesia visual no és dibuix ni pintura, és un servei a la comunicació. 



 El quart mitjà de descripció que vam veure va ser el conte, a través d´un exemple de Xesco Boix on explicava el conte del Abiyoyo.   

I per acabar la classe, vam veure un altre mitjà de descripció el vídeo i la Rosa Soler ens va posar l´anunci    d´Estrella Damm de "Summercat" que és un exemple molt clar de descripció.



Aquesta classe ens va donar moltes idees de com realitzar la descripció de la nostra companya de classe. Molts models de descripció totes molt diferents però amb un objectiu en comú descriure clarament i transmetre de manera concisa el que volem dir.       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada