"No podéis preparar a vuestros alumnos para que construyan mañana el mundo de sus sueños, si vosotros ya no creéis en esos sueños; no podéis prepararlos para la vida, si no creéis en ella; no podríais mostrar el camino, si os habéis sentado, cansados y desalentados en la encrucijada de los caminos." Freinet, Celestin

dilluns, 31 d’octubre del 2011

Vídeo y educación. Llenguatge audiovisual

A classe de GTIC, vam estar comentant el primer capitol que ens teniem que llegir del llibre "Vídeo y educación" de Joan Ferrer.

En aquest capítol es parla del vídeo, com les imatges poden incidir en nosaltres i en cadascun dels hemisferis del nostre cervell. Aquests intervenen en el pensament humà i en la configuració del pensament.
Pel que fa, a  l´hemisferi esquerre, són les arees específiques que s´encarreguen de funcions com l´escriptura, la classificació, la lògica, l´aritmètica i la lectura. És a dir, és l´hemisferi intel·lectual.
D´altra banda, tenim l´hemisferi dret, que regeix les funcions especials no verbals. Controla per tant les dimensions artístiques, simbòliques de la persona. És per tant l´hemisferi de la sensibilitat, dels sentiments i de les emocions.


Aqui teniu un quadre amb les principals diferències entre els dos hemisferis:


Hemisferi esquerre
Hemisferi dret
Controla la part dreta del cos
Controla la part esquerra del cos
Treballa d’una forma més racional
Treballa d’una forma més sensorial
Li correspon el desenvolupament lineal, lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisis i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció)
Funcions com el reconeixement immediat dels  rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals)
Més sensibilitat per tot el que és visual.
Més sensibilitat per tot el que és acústic.
És el dominant, intel·lectual i analític
És el secundari i del repòs.
Llegir un text: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriben idees, informació, continguts, conceptes...
Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.

Si voleu indagar més aqui deixo el link d´un vídeo de youtube que vaig trobar molt interessant perquè reflexa de manera molt clara en que consisteix cadascun dels hemisferis.

http://www.youtube.com/watch?v=QTXT7pxDDC4&feature=fvst

En definitiva, hem pogut comprovar com a les escoles l´ensenyament es basa en l´hemisferi esquerre, és a dir, en el desenvolupament lineal,lògic i racional del pensament. Pero no tot es basa e això sinó que és important ensenyat a travès d´imatges, amb el lenguatge visual captem l´atenció del nen arribant d´aquesta manera a uns millors resultats. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada